בחירות לכנסת ה-25. צילום: לדעת

חיפה החרדית גדלה או לא? שלום מנתח את תוצאות הבחירות

האם חיפה החרדית הולכת וגדלה? תוצאות הבחירות יכולות לתת לנו תמונת מצב לאור העובדה שבשנים האחרונות עזבו חסידי גור רבים. מנגד ציבור חרדי הגיע לגור בעיר, ברובם מהקהילה הליטאית. שלום שטיינברג, עושה ניתוח לאור תוצאות האמת.

האם חיפה החרדית הולכת וגדלה? תוצאות הבחירות יכולות לתת לנו תמונת מצב לאור העובדה שבשנים האחרונות עזבו חסידי גור רבים. מנגד ציבור חרדי הגיע לגור בעיר, ברובם מהקהילה הליטאית. שלום שטיינברג, עושה ניתוח לאור תוצאות האמת.

נתחיל עם כמות הקולות לכנסת ה25 (תוצאות של יום שלישי האחרון) בחיפה:

יהדות התורה: 5258 קולות
ש”ס: 4425 קולות
סך הכל קולות שניתן לשייך למגזר החרדי: 9683.

כמובן שיש לכך להוסיף קולות נוספים, שכן חלק מחסידי חב”ד וחרדים צעירים אחרים הצביעו ככל הנראה לציונות הדתית, ולעומת זאת חלק ממצביעי ש”ס לא מוגדרים כ’חרדיים’ אלא דתיים או מסורתיים. אבל אפשר להניח שהמספרים מקזזים אלו את אלו, מה שאומר שהמספר הנקוב אכן משקף את מספר המצביעים החרדיים.

ככלל, מציינים במטות של יהדות התורה ושל שס כי הגיעו למיצוי כמעט מלא של פוטנציאל המצביעים החרדיים, אם כן, המספרים יכולים לשקף בצורה די טובה את האוכלוסייה החרדית בעיר.

בציבור החרדי בכדי להגיע לכמות בתי אב, נהוג לחלק את מספר המצביעים ב-2.5 מתוך הנחה שבכל משפחה שנייה יש מתבגר אחד מעל גיל 18. אם כן, סך המשפחות החרדיות בחיפה עומד כיום על כ3870 משפחות. זה כולל גם את קרית שמואל, מלבד הדר ונווה שאנן.

כשמנתחים את מצביעי יהדות התורה ב-4 מערכות הבחירות האחרונות, החל משנת תשע”ח עד תשפ”ב, ניתן לראות כי מצביעי יהדות התורה הינם יציבים יחסית בהצבעתם, השפל היה בתשפ”א עם 5,042 מצביעים והשיא בתשע”ט עם 5,629 מצביעים (פער של 11%). לעומת זאת בש”ס ניתן לראות תנודות משמעותיות הרבה יותר, החל מ-3,585 מצביעים בלבד בתשפ”א ועד 4,425 מצביעים בבחירות האחרונות (פער של 19%).

מצביעי יהדות התורה מצביעים בקביעות ליהדות התורה מלבד תופעות שוליים, ואילו חלק ממצביעי ש”ס מצביעים למפלגות שונות, כאשר כדי לגייס אותם לש”ס נדרש מאמץ ותלוי בהשקעת המטה.

אם ננרמל את המספרים ניתן לטעון כי ממוצע מצביעי יהדות התורה ב-3 שנים האחרונות עומד על 5,400 קולות בקירוב, ואילו מצביעי ש”ס על 4,040 קולות בקירוב.

יצויין שהבחירות לעיריית חיפה לפני 4 שנים שברו לחלוטין את הסטטיסטיקה, אז היו ליהדות התורה (שכלל את אגודת ישראל ודגל התורה יחד) 8,814 מצביעים ואילו לש”ס 3,035 מצביעים בלבד.

כדי לקבל אינדיקציה נוספת, מעניין לראות את התוצאות ב-2015, לפני 7 שנים, אז היו ליהדות התורה 4,894 קולות ולש”ס 3,342 קולות.

מה ניתן ללמוד מהנתונים?
1. האוכלוסייה החרדית בחיפה גדלה בעיקר בין 2015 ועד 2019. באותן 4 שנים גדלה האוכלוסייה החרדית החיפאית ב15% – היינו תוספת של כ-550 משפחות.
2. ב3 שנים האחרונות מספר המשפחות החרדיות בחיפה די יציב. אמנם חסידי גור רבים עזבו, אך לעומתם נוספו הרבה זוגות צעירים מהאוכלוסייה הליטאית, וגם מקהילות צאנז, בעלזא, וסערט ויז’ניץ. כלומר, ניתן לומר שההגירה השלילית של חסידי גור הצליחה להתאזן ע”י הגירה חיובית של קהילות אחרות.
3. היחס בין חרדים אשכנזים לחרדים ספרדים עומד היום על כ57% לטובת הציבור האשכנזי ו43% לציבור הספרדי בקירוב.
4. אי אפשר לקבל אינדיקציה משמעותית מספיק טובה מהבחירות לעירייה ב2018 כי הן חרגו לחלוטין מכל המספרים האחרים והגיעו לקרוב ל12 אלף קולות למפלגות חרדיות בעוד בכל הבחירות לכנסת המספרים מתכנסים סביב 9500 קולות.
5. ניתן ללמוד מתופעת 2018 שאם ממש רוצים אפשר לגייס ‘מבחוץ’ עוד כ3000 קולות פוטנציאליים.
6. בבחירות האחרונות יהדות התורה עלתה בכ200 קולות ביחס לבחירות שלפניהן, מדובר בגידול קטן, אך זה מעיד שלא היתה זליגה משמעותית מיהדות התורה לשס או מפלגות אחרות, לכל היותר – עשרות בודדות של קולות.

מרחבי האתר
דילוג לתוכן